Aktuellt

Löpande engagemang
Sjunger på bröllop, begravningar och bemärkelsedagar av olika slag. Undervisar i italienska på Senioruniversitetet i Uppsala.
I coronatider bedrivs undervisningen på Zoom.

"De blev våra mödrar"
Prisbelönt dokumentär

Katarina har i samarbete med sin vän Susanne Levin varit initiativtagare till och delaktig i skapandet av filmen "De blev våra mödrar". Filmen som är producerad av "Skaparkraft film- och musikproduktion" vann första pris som bästa svenska dokumentärfilm på Filmfestivalen i Västerås 1 okt 2016.

Läs mer om filmen och se trailer

Katarina har släppt ett nytt album
Inte i vår
--- Finns på Spotify

Kalendarium

 • Katarina har återkommande framträdanden främst i Uppsala och Stockholm. Hon sjunger sånger på svenska, engelska, ungerska, italienska, jiddisch och hebreiska

 • Katarinas sånger finns numera också på Spotify för avlyssning
 • Studieresor till Italien.
  Som en del i sitt stora intresse för Italien anordnar Katarina även resor till Viterboområdet strax söder om Toscana.
 • Återkommande Teaterföreställning

  "Har du träffat Hitler"
  www.teaterlederman.com

  Jovan Rajs liv - ett av de sista vittnesmålen om mänsklig ondska och godhet.
  En föreställning fylld av musik från förintelsens tid.
  Se trailer från föreställningen


 • Återkommande framträdande

  "Livet är en sång"
  Katarina Hellgren - sång, gitarr
  Michael Dahl, bas

Livet är en sång
En musikberättelse

Katarina Hellgren berättar i ord och ton om ungersk-judiska Martas liv

Om den ungersk-judiska Martas liv handlar denna musikberättelse. Om det liv som Marta levde i Budapest, i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen och om mötet med Sverige och den blivande maken Folke. Det är Martas dotter Katarina Hellgren som framför musikberättelsen. Sångerna är på ungerska, jiddisch, hebreiska och svenska.
Katarina berättar och sjunger också om sig själv och hur det är att tillhöra ”andra generationen” och känna sig väldigt svensk men ändå inte.

 


Katarina med Trio X på Uppsala Konserthus i januari 2017

Fabrizio de André
Katarina fortsätter att arbeta med att översätta den italienske vispoeten Fabrizio de Andrés sångtexter till svenska. Har genom stiftelsen San Michele fått gästbostad på Axel Munthes San Michele, på Capri i Italien under ett par sommrar för att arbeta med dessa översättningar.

Läs Katarinas artikel om Capri och San MicheleFynden i byrålådan blev till ett helt album.   UNT Feb 2021

*

Katarina har tilldelats en officiell medalj, Riddare ur orden Italiens Stjärna som tack för sin insats för italiensk kultur i Sverige

  

  

Katarina Hellgren
Valhallagatan 17
753 34 Uppsala
Sverige/Sweden/Svezia


Telefon i Sverige
0708-17 45 39


Phone from abroad
+46 708 17 45 39


info@katarinahellgren.se

  

Katarina släpper nytt Album
Artikel UNT feb 2021

Fynden i byrålådan blev till ett helt album

Sju sånger som fått ligga och mogna i närmare 30 år
– på fredag ger sångerskan och låtskrivaren Katarina Hellgren i Uppsala ut ett visalbum med texter som är både poetiska och personliga, och kanske just därför allmängiltiga.
– Sedan nästan ett år känns det som om både nuet och framtiden satts på paus. Då får man söka sig bakåt i tiden och försöka minnas, säger Katarina Hellgren. Själv drog hon ut en byrålåda där hemma och fann ett antal visor som hon skrev under första halvan av 1990-talet.
– När jag hittade dokumenten kände jag direkt att det här är sånger som vill bli sjungna och inspelade, säger Katarina Hellgren.
"Inte i vår" är namnet på albumets titelsång. Texten är inspirerad av en resa till Jerusalem där Katarina skulle hälsa på en moster. Den längtan som uttrycks i visan passar bra även nu, menar Katarina Hellgren och reciterar: – "Inte i vår men kanske nästa år, om bara tiden rullar och går. Inte i år men kanske nästa vår som är långt från idag och igår."
På albumet finns också en sång som skulle kunna betecknas som en barnvisa för vuxna, "Els visa". "El" var vad Katarinas nu vuxne son Michael kallade sig själv när han var liten. I texten ryms en mammas kärlek till sin son och glädjen över att få hem honom efter en sjukhusvistelse. Katarina Hellgrens dotter Rebecca har också fått en finstämd sång uppkallad efter sig.
I fokus på albumet står Katarina Hellgrens sång och gitarrspel.
Medverkar gör även sonen Michael Dahl på elbas samt Ditte Andersson (piano och nyckelharpa), som också skrivit musiken till sången ”Riv riv”.

Albumet släpps på Spotify
på fredag 5 februari.