HAR DU TRÄFFAT HITLER?

Detta är en berättelse om hur man överlever förintelse. En föreställning fångad av tiden, i tiden. Ett av de sista vittnesmålen om mänsklig ondska och godhet.

Tre saker räddade en åttaårig pojke ur nazismens grepp: Skolan - I gettot och i lägren fanns vuxna som, hur svårt livet än var, hittade kraft att organisera skola för barnen. Namnet - Han förlorade aldrig sitt namn, Jovan, han blev aldrig ett nummer. Sången och Musiken - Ur den hämtade han sina emotionella rötter.

Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin. Dagens barn frågar om han träffat Hitler. Nej, det har han inte, men han har träffat män och kvinnor som gick Hitlers ärende. Han har också träffat andra män och kvinnor som sträckte ut en hand till honom och hjälpte honom med fara för sitt eget liv. För dem var han Jovan, någon de lärde allt de kunde, så länge de kunde lära ut.

Föreställningen är fylld av musik från Förintelsens tid, sånger på serbiska, ungerska, polska, jiddisch, hebreiska, tyska, ryska och engelska. De som framför texter och musik är Katarina Hellgren, sångerska, Kim Rhedin Hüttner, skådespelerska, Jan Simonsson, skådespelare. Kim och Jan har bearbetat Jovans text för scenen.

Och så står Jovan Rajs själv på scenen, som åttaårig pojke. Jovan berättar om livgivande ögonblick fyllda av musik och sång, sammanvävda med ögonblick som betydde död för oräkneliga människor omkring honom.

  

Sångerna, som en gång hjälpte Jovan att överleva, försvinner, liksom minnet av det som hände, om vi inte hjälper dem att leva vidare. Förintelsen är en mänsklig erfarenhet som vi kan lära oss av. Vi behöver alla få veta hur man inte blir förintad.

Regi: Jurij Lederman.
På scenen: Jovan Rajs, Katarina Hellgren, Kim Rhedin Hüttner, Jan Simonsson.
Bildprojektioner: Alar Pastarus.
Ljus, Scenografi & Produktion: Dennis Fryklund.

Biljettpris: 180:- (studerande/pensionär 140:-)

TeaterStudioLederman
Gästrikegatan 13
113 62 Stockholm

Biljett & information 08-30 30 94
teater.lederman@tele2.se
www.teaterlederman.com